Afdrukken

Instructiekipenei

Zit en houding op het paard

Regelmatig hoor ik zeggen 'als het paard goed gaat lopen dan kan de ruiter ook beter zitten'. Maar waarom zou de ruiter er niet voor kunnen zorgen dat het paard sneller beter loopt zodat de ruiter beter kan zitten. Is het een kip en het ei verhaal? Ik ben er van overtuigd van niet. Wij mensen kunnen beter nadenken, en bewust invloed uitoefenen op ons paard. Maar dat kan alleen als je bewust bent wat je allemaal met je lichaam doet en kan doen. Dat is de kern van mijn lessen.

Lees hier meer over de Zit & Houding lessen

Grondwerk en rechtrichtende buigingsarbeid

Het werken naast je paard zit nog steeds een beetje in de 'geitenwollensokken' hoek, buiten het traditionele longeren. Maar is dat wel zo? Ook hier wordt de paardenwereld steeds enthousiaster over. Wat houdt het dan precies in? 

Ik hoorde eens iemand op een evenement zeggen 'als ik vanaf grond iets niet gedaan kan krijgen van mijn paard, hoe moet ik het dan voor elkaar krijgen als ik er op zit?'. Dat heeft mij in elk geval aan het denken gezet, en ik ben verder gegaan in mijn zoektocht naar kennis en ervaring. Hoe los ik scheefheden op bij paarden, zonder dat ik er op hoef te zitten, en hoe kan de balans beter worden? Die kennis heb ik nu, maar weet ook zoveel meer.

Jouw houding, ook op de grond, is van groot belang tijdens de training. En waarom zoveel werken in stilstand en in stap? Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het centrale zenuwstelsel (van jou én je paard) op die manier beter geprogrammeerd kan worden. Nieuwe bewegingen van de spieren kunnen beter worden geregistreerd. Als het eenmaal onder de knie is in stap, dan kan de oefening ook in draf en galop worden geoefend. Stapje voor stapje. Dat is ook hoe je een paard moet trainen. Oefeningen niet meteen vragen zoals het einddoel dat je voor ogen hebt, maar opdelen in kant-en-klare behapbare stukjes die, als ze bevestigt zijn, een goede basis zijn om op terug te vallen als je even in de problemen komt met je paard. 

Lees hier meer over Grondwerk en rechtrichtende buigingsarbeid


 

Volg mij op Twitter
Word fan op Facebook
Volg me op Facebook